Zo kies je het beste bedje voor je baby

A sustainable, safe and better world for your family 

 

Zo kies je het beste bedje voor je baby

Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Dat zijn heel wat uren in zijn of haar bedje. Maar waar moet je precies op letten bij het aanschaffen ervan? 

Het wiegje

Je pasgeboren baby is zo klein dat een ledikant al snel te groot lijkt. Daarom kiezen veel ouders tijdens de eerste maanden voor een wiegje. Na ongeveer drie maanden gaat je kleintje meer bewegen. Dan wordt het tijd om over te stappen naar een ledikant. In een wieg zijn de zijkanten namelijk afgesloten en de baby kan daar met het gezichtje tegenaan rollen. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Zie een wieg daarom als een tussenstap vanuit de buik naar een ledikant.

De co-sleeper

Een co-sleeper is een aanschuifbedje, die tegen je eigen bed aanzet. Hierdoor heeft je baby én een eigen slaapruimte, een geborgen gevoel én ligt hij of zij ook nog eens dichtbij. Handig voor als je borstvoeding geeft. Wil je er een aanschaffen? Kijk dan naar de hoogte van jouw bed en die van de co-sleeper. Zorg voor een goede aansluiting tussen beide matrassen. Sommige ledikantjes kunnen ook gebruikt worden als co-sleeper door er een zijkant uit te halen. Hierbij is een veilige kindervergrendeling belangrijk. 

Het ledikant

Koop je een ledikant? Zorg er dan voor dat het minimaal 55 cm breed is zodat de baby genoeg ruimte heeft om te draaien. De lengte is goed zolang je kleintje een speling heeft van zo’n 20 cm. Kies voor een ledikantje met spijlen tussen de 4.5 en 6.5 cm en een minimale hoogte van 60 cm. Zo kan je kindje er niet uitklimmen. Kijk bij een verstelbare bodem naar veiligheid van de vergrendeling. Kijk ook naar het materiaal. Kies voor solide hout waar geen splinters van af kunnen komen. Daarnaast is een verfcoating op waterbasis of een poedercoating met weinig schadelijke stoffen een veilige keuze. Zo kan krabben of bijten aan het ledikant weinig kwaad.

Een babynestje

Scandinavische ouders zweren erbij: het babynestje. Een soort mandje waarin je jouw baby kan leggen. De rand is door een koord verstelbaar, zodat het nestje goed bij je baby past. Het zorgt voor een geborgen gevoel en het is ook nog eens ligt en klein. Net als het wiegje, is het babynestje een goede overgang van de buik naar de buitenwereld. Je kunt een babynestje vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden gebruiken. Zodra je kindje kan omrollen, kan hij of zij met zijn neus in de rand komen waardoor ademen moeilijk wordt. Om deze reden wordt het babynestje nog afgeraden door VeiligheidNL.

Ben jij er klaar voor om een bedje voor je baby uit te zoeken en de rest van zijn of haar kamer in te richten? Bekijk dan deze blog over de basis van je babykamer.

Bezoek onze website

Gerelateerde blogs

Onze website maakt gebruik van cookies om informatie op te slaan op jouw computer.

Learn more x